Şizofreni ve Dopamin Belirtileri ve Tedavisi
23 Temmuz 2024

Şizofreni ve Dopamin Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni ve Dopamin

Şizofreni ve dopamin arasındaki ilişki oldukça karmaşıktır ve bu iki kavram birbirleriyle yakından ilişkilidir. Şizofreni, beyindeki dopamin düzeylerinin anormal şekilde artması sonucu ortaya çıkan bir psikiyatrik bozukluktur. Şizofreni, kişinin düşünce, duygu ve algılarını çarpıtarak, diğer insanlarla olan ilişkilerini bozan ciddi bir beyin hastalığıdır. Bu hastalık, bireyin gerçek ile hayali ayırt edemediği bir duruma yol açar ve bu da kişinin davranışlarının tuhaf ve garip görünmesine neden olabilir.

Şizofreni hastaları toplumda, okulda, iş hayatında ve ailelerinde önemli problemler yaşar ve çevrelerine de zorluklar yaşatabilir. Şizofreni geçici bir hastalık değildir; hayat boyu sürer ancak tedavi ile kontrol altına alınabilir. Şizofreni hastalığı, bireyin yaşam kalitesini ve sosyal uyumunu ciddi şekilde etkileyebilir.

Dopamin Nedir?

Dopamin, duyguları, hareketleri, sevinç ve acı algılarını etkileyen bir beyin kimyasalıdır. Beynin derin orta bölgesinde, substantia nigra adı verilen bölgede bulunan dopamin, nörotransmiterler aracılığıyla sinir hücreleri arasında iletişim sağlar. Beyinde beş farklı dopamin reseptörü bulunur ve bu reseptörlerden birinin düzgün çalışmaması durumunda Parkinson, şizofreni veya ADHD gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Dopamin eksikliğinin en belirgin işareti vücutta titreme halleri olabilir. Ayrıca, dopamin eksikliği depresyon gelişimi ile ilişkilidir. Dopamin fazlalığı ise şizofreni ve paranoya gibi psikiyatrik hastalıklarla yakından alakalıdır. Dopamin düzeyinin yükselmesinin en hızlı belirtisi artmış neşe olabilir; ancak zamanla artan dopamin, bağımlılık, çarpıntı ve halüsinasyonlara yol açabilir. Bu tür hastalar bazen hareket kabiliyetlerini bile kontrol edemeyecek duruma gelebilirler.

Şizofreni ve Sebepleri Nelerdir?

Şizofreni, kronik özellikleri olan ve beceri kaybına yol açan, birçok insanı etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık sadece bireyin kendisini değil, çevresindeki insanları, ailesini ve hatta çocuklarını bile etkileyebilir. Şizofreni hastalığı, yaşlı insanlara oranla gençlerde daha fazla görülmektedir ve genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar.

Şizofreni tanısı konmuş herkesin mutlaka hastalanacağı bir durum yoktur; bazen şizofreni hastaları kendilerini belli etmez ve tehlikeli bir hal alabilir. Bazı durumlarda, şizofreninin ortaya çıkması için biyolojik, genetik veya sosyal faktörler yeterli olmayabilir.

Şizofreni Çeşitleri

  • Paranoid Şizofreni: Paranoid şizofreni hastaları, baskı, zulüm ve ceza gördüklerine dair yanlış inanışlara sahiptirler. Ancak duygu, düşünceleri ve konuşmaları hasta olmayan normal insanlardan farklı değildir.
  • Katatonik Şizofreni: Katatonik şizofreni hastaları genellikle hareketsizdir ve çevresindeki insanlara ve olaylara reaksiyon göstermezler. Hareket etmek istemezler; kişi çok katı ve sert bir yapıya sahiptir. Bazı durumlarda çevresinde konuşulanları tekrar edebilirler ve kendilerine zarar verme ihtimalleri yüksektir.
  • Ayrışmamış Şizofreni: Kişinin semptomları katatonik şizofreni, hebefrenik şizofreni ve paranoid şizofreni belirtileri göstermiyorsa ayrışmamış şizofreni tanısı konulur.
  • Rezidüel (Kalıntı) Şizofreni: Bu tür şizofreni türlerinde şizofreni semptomları azalmıştır. Halüsinasyonlar, delüzyonlar ve diğer semptomlar vardır ancak şizofreni tanısı konduğu zamanki kadar değildir; azalma göstermiştir.
  • Hebefrenik Şizofreni: Hebefrenik şizofreni hastaları tutarsız ve zihni karışıktır. Dışarıdan bakıldığında bazen duygusuz, bazen çocuksu, bazen de yüzeysel ve uygunsuz davranışlara sahiptirler. Günlük işlerini yapma konusunda yetersizlik gösterirler.

Şizofreniye Sebep Olan Unsurlar

  • Genetik kalıtım
  • Beyin kimyası
  • Beyin anomalisi
  • Çevresel faktörler

Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

  • Pozitif Belirtiler: Şizofreni hastalığında pozitif kelimesi, iyi anlamda kullanılmaz. Pozitif belirtiler, şizofreni hastalığı bulunmayan insanlarda görülmeyen belirgin belirtilerdir. Hasta olmayan insanlardan farklı davranışlar sergilerler ve kişinin hasta olduğu belirgin bir şekilde anlaşılır. Bu belirtilere psikotik semptomlar da denir.
  • Negatif Belirtiler: Negatif belirtiler, şizofreni hastalarında belirli davranışların eksikliğini yansıtır. Bir şakaya gülmek yerine ağlayabilirler ve sürekli olarak enerjileri düşüktür.
  • Dezorganize Belirtiler: Şizofreni hastalığını taşıyan kişinin net düşünme ve doğru reaksiyon verme becerisinin olmamasını kapsar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Dopamin Ne İşe Yarar?

Dopamin Ne İşe Yarar?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şizofreni ve Dopamin Belirtileri ve Tedavisi

Şizofreni ve Dopamin Belirtileri ve Tedavisi

Dopamin Dozu Kaç Olmalı?

Dopamin Dozu Kaç Olmalı?

Dopamin Fazlalığının Zararları

Dopamin Fazlalığının Zararları

Serotonin Dopamin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Serotonin Dopamin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dopamin Serotonin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Dopamin Serotonin Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?